03 DH Javor

Najstarejša slovenska dirka v spustu, ki pod pobočjem Javorja na Sveti Planini nad Trbovljami poteka že od leta 1999. V letu 2001 je dirka prvič štela za slovenski pokal, leta 2003 pa je prvič gostila Državno prvenstvo.

Proga:

Proga vsebuje vse elemente sodobnega spusta in velja med tekmovalci za zelo priljubljeno. Na progi so trije veliki skoki, zahteven tehničen skalnati del imenovan Manson, kjer se vsako leto zbere veliko gledalcev, korenine, singletrack in najrazličnejši zavoji. Prvi skok sledi kmalu po štartu pri Domu pod Javorjem, nato pa sledi najhitrejši del proge (70 km/h) preko travnika pri omenjenem domu. Kmalu zatem sledi prej omenjeni skalnati tehnični del, ki slovi kot najzahtevnejši odsek na progah slovenskega pokala. Drugi večji skok je nato ob izhodu iz zadnjega tehničnega dela pred ciljem, kjer se z veliko hitrostjo dobesedno poleti iz gozda na travnik. Ob prečenju travnika z veliko hitrostjo sledi še sprint v cilj.

  • Dolžina: 2500m
  • Višinska razlika: 380m
  • Hitrost: max. 70km/h

Gledalci so zbrani ob celi progi, saj se ponavadi pomikajo in tako opazujejo vožnje na različnih odsekih. Največ pa je vseeno zbranih na travniku pri Domu pod Javorjem (1. junij), kjer je velik skok, nato pa velika hitrost kolesarjev. Večje število gledalcev spremlja tekmo tudi na tehnično najzahtevnejšem delu imenovanem Manson, ki je posejan s skalami in koreninami, ter zelo strm. Po strmem »dropu« in prečenju poti, sledi še en podoben del.

Naslednji zelo zanimiv del za ogled tekme pa je tik pred ciljem in sicer skok iz gozda oz. zadnjega tehnično zelo zahtevnega dela proge. Gledalec lahko vidi tekmovalca kar iz cilja in sicer najprej na skoku iz gozda, ter nato celotno prečenje zadnjega travnika v cilj.

Video iz dirke na Javorju iz leta 2012

Slike

Lokacija

Novice

Sponzorji

Partnerji